Tannlegeskrekk

Tannbehandling kan by på mange utfordringer. En av dem er helt klart den kjente "tannlegeskrekken", eller tannbehandlingsfrykt. For mange kan det å motta tannbehandling være svært utfordrende. For andre kan det være så vanskelig at man unngår tannbehandling helt. Det finnes mange årsaker til at det er slik. Vi har pasienter som forteller om grufulle opplevelser hos tidligere tannleger, men vi har også pasienter som har vært utsatt for overgrep. Vi har forståelse for at slike erfaringer kan gjøre det vanskelig for deg og vi ønsker møte deg med ydmykhet og respekt.

Den beste innfallsvinkelen er å starte med en god samtale om temaet. Den gode praten har vi stort sett i forbindelse med undersøkelse og behandlingsplanlegging. Men det hender fra tid til annen at vi ser fordelen av en førstekonsultasjon bare til å prate om tidligere erfaringer, håp/ønsker/mål med tannbehandling og måter/metoder å komme frem til målet på.

Noen nøkkelord er forutsigbarhet og opparbeidelse av gjensidig tillit. Klare avtaler og god informasjon om hva som skal skje i dag og neste gang er viktig. Vi tar det ofte trinn for trinn slik at en gradvis blir mer og mer trygg. Det er viktig for deg å kjenne at dette er noe du mestrer.

Vi har jobbet med mange engstelige pasienter og har vært borti alt av stubber, gommer og tenner. Ikke vær redd for det. Vi har tidligere jobbet inngående med pasienter med rusavhengighet. Denne givende pasientgruppen har nok bidratt til erfaringer utover det vanlige hva angår personlig sårbarhet og utfordringer tannhelsemessig. Så vi velger selv å påstå at vi har god og bred erfaring med engstelige pasienter.

SEDASJON

Hva gjør man når angsten sitter så dypt at man ikke ser tannbehandling som mulig? Det finnes flere muligheter, men den enkleste, vanligste og kanskje beste er sedasjon. Sedasjon innebærer at man tar en tablett eller flere av et sederende medikament, f.eks "Valium". Dette tar man ca 1 time før behandling, på tom mage. Medikamentet har flere gunstige effekter. Det er beroligende, angstdempende, sløvende, det nedsetter reflekser og gjør til og med at man ikke alltid husker så mye fra hva som ble gjort. Vi har gode resultater med sedasjon og vi har brukt metoden aktivt på mange måter. Spør oss gjerne.

NARKOSE

Kort fortalt er tannbehandling i narkose tannbehandling mens man sover. Vi har erfart pasienter som ikke orker tanken på tannbehandling, selv med sedasjon. Veien til målet om en munn uten stubber og hullete tenner kan virke ekstra lang av og til. Og det er nettopp kombinasjonen av meget stort behandlingsbehov sammen med ekstrem angst som kan gi grunnlag for en henvisning til tannbehandling i narkose. Spesielle helsetilstander og/eller psykiatriske diagnoser ligger ofte til grunn. Vi har ikke tilbud om narkosebehandling ved vår klinikk, men vi har gode samarbeidspartnere som kan gjøre dette for oss, så kan vi heller følge deg videre etterpå. Narkosebehandling er avhengig av et narkoseteam, bl.a. anestesilege og anestesisykepleier.

Som du skjønner er det mange veier til målet, og vi vil gjerne hjelpe deg. Få ting er så givende i en tannlegepraksis som å hjelpe en pasient å bli kvitt sin tannlegeskrekk. Så kom gjerne innom, ring eller send e-post så tar vi det derfra